Dzień Pieczonego Ziemniaka Drukuj
Zaprzyjaźniona z naszym Oddziałem w Wałczu Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Gostomi w ubiegłym tygodniu zorganizowała dla swoich uczniów zajęcia w terenie. Okazją były obchody „Dnia Pieczonego Ziemniaka”. Nie pierwszy już raz Panie inspektor z Oddziału WIORiN w Wałczu zostały zaproszone do udziału w zajęciach. Tym razem w polowych warunkach mogły opowiedzieć o historii pochodzenia ziemniaka, przedstawić budowę rośliny, sposób rozmnażania czy różne odmiany ziemniaka. Opowiedziały także o swojej codziennej pracy i związanych z ziemniakiem czynnościach służbowych oraz o licznych chorobach i szkodnikach stanowiących zagrożenie dla upraw ziemniaka. Zarówno uczniowie jak i pedagodzy przy cieple palącego się ogniska z ciekawością słuchali, brali udział w dyskusji oraz chętnie udzielali odpowiedzi na zadawane im na temat ziemniaka pytania. Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja sposobu pobierania próbek ziemi w kierunku raka ziemniaka (Synchytrium endobioticum), mątwików (Globodera spp.) oraz pobierania próbek bulw ziemniaków pod kątem Clavibacter sepedonicus (Bakterioza pierścieniowa ziemniaka), Ralstonia solanacearum (Śluzak) i Meloidogyne spp. (Guzaki). Chętne dzieci ubrały się w stosowane przez Inspekcję jednorazowe środki zabezpieczające takie jak: fartuch, buty, rękawiczki. Sporą atrakcją okazała się możliwość pobrania próbek gleby za pomocą lasek glebowych. Na zakończenie spotkania, w podziękowaniu za ciekawie poprowadzone zajęcia Panie inspektor zostały obdarowane kwiatami.
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.